Fira Internationella Dansdagen på Carina Ari Biblioteket

Jean-Georges Noverre

Jean-Georges Noverre av Jean-Baptiste Perronneau (1764) / ur International Dictionary of Ballet - som finns i Carina Ari Bibliotekets samling.

Tisdag den 29 april och lördag den 3 maj 2014, kl 13.00

Men varför är just den 29 april dansens dag…?

- När Unescos dansorganisation CID (Centre Internationale de Danse), 1982 beslutade att skapa en internationell dansdag, valde man för detta ändamål Jean-Georges Noverres födelsedag, 29 april.

Noverre (1727-1810) är en av balettens stora pionjärer, aktuell även idag med sina teorier om danskonst och dansundervisning. En konstant ambition hos honom var att höja dansens status till nivå i höjd med andra konstarter. Hans teoretiska storverk var essäsamlingen "Brev om danskonsten", som utkom för första gången 1760 och därefter i många bearbetade upplagor. Som praktiker författade han många stilbildande libretton till egna baletter.

Carina Ari Biblioteket uppmärksammar dagen med ett illustrerat anförande om Noverre och hans betydelse för danskonsten samt en guidad visning av bibliotekets samlingar. Arrangemanget beräknas ta en timme och inträdet är gratis.


Du är mycket välkommen till Holländargatan 23 i Stockholm tisdag 29 april och/eller lördag 3 maj, båda dagarna kl 13.00.

Eftersom utrymmet är begränsat är vi tacksamma för föranmälan så att du inte riskerar att bli stående i dörren för att det är fullt: info@carina.se eller 08-662 65 70